Gestaltning – mer än bara uttrycket “show, don’t tell”

Gestaltning brukar kokas ner till att visa, inte berätta. Foto: iStock.

Vad är det där mytiska begreppet gestaltning egentligen? Varför tjatas det så mycket om det och ifall jag struntar i att gestalta, vad händer då? Vad betyder det, rent konkret?

Letar du efter synonymer får du några av de här:

Utforma, ge form åt, förkroppsliga, levandegöra, framställa. Och några till.

Frågar du mig vad gestaltning innebär brukar jag svänga mig med ett begrepp från filmens värld. ”Show, don´t tell.” Vilket klumpigt översatt blir ”visa istället för att berätta.”

Måste man gestalta?

Det kan upplevas hårt att hela tiden behöva visa vad som händer när du faktiskt skriver och berättar. Men måste jag verkligen gestalta hela tiden? Svaret är som vanligt i berättandets värda, att nej, det måste du inte. Inte hela tiden. Men ifall du väljer att berätta mer än du gestaltar kan det hända att din text upplevs som styltig och mästrande. Att du skriver dina läsare på näsan vad det är som händer, hur karaktärerna känner och upplever sin verklighet. Och det kan bli ganska irriterande.

För att läsa resten av artikeln (och många andra fyllda av skrivtips som gör dig till en bättre författare) …

PRENUMERERA
eller
LOGGA IN

Ingrid Elfberg

Ingrid Elfberg är författare, lektör och frilansskribent. Hon utgör en tredjedel av lektörerna i Storydoktors där hon hjälper andra författare med knutar i deras manus. Har vunnit ett par litterära priser för noveller, hittills gett ut fem thrillers i Göteborgsmiljö och har nya thrillers på gång men nu med Norrlands inland som huvudmiljö. Har också undervisat på Skrivarakademin i Göteborg. Hon vill rikta ett stort tack till Lennart Guldbrandsson, kollega i Storydoktors, för ovärderligt stöd kring allt om karaktärer och dramaturgins mysterier. Läs mer på: ingridelfberg.se samt storydoktors.se