En synopsis är en sammanfattning av din bok eller ditt manus där du berättar vad din historia handlar om. Vilka som agerar i den, händelser och miljöer. Men utan dialoger och detaljer. Helt enkelt en ganska krass beskrivning av vad den kommande boken, eller manuset till teve eller film, ska innehålla.
Men måste jag skriva en sån? Nej, här finns inga måsten. Annat än om förlaget du skickat ditt manus till ber om en. Eller om du skriver manus för teve eller film, där synopsis ofta används för att snabbt kunna göra en bedömning av manusets potential.
Det finns inga måsten
Alla författare skriver inte synopsis. Det finns många som tycker att en sån styr deras skrivande alldeles för mycket och hämmar kreativiteten. Men många har också upptäckt att det kan vara ett suveränt hjälpmedel, ett stöd att återvända till när man kör fast.
Inget är hugget i sten
Det man inte heller får glömma är att en synopsis, precis som själva manuset, inte är hugget i sten. Utan något som du kan gå tillbaka till, förändra i, slipa allt eftersom din berättelse växer och vänder och vrider sig, under arbetets gång.
[memberful does_not_have_subscription_to=”37042,37583,46026,25074,37969,38076,37970,38077,38881,68885,68886″]
För att läsa resten av artikeln (och många andra fyllda av skrivtips som gör dig till en bättre författare) …
PRENUMERERA
eller
LOGGA IN
[/memberful]
[memberful has_subscription_to=”37042,37583,46026,25074,37969,38076,37970,38077,38881,68885,68886″]
Det är en skapande process och det är tillåtet att göra fel och att ändra sig. Att hela tiden våga tänka, ifall jag gör så här istället, vad händer då? Och här kan, tro det eller ej, synopsis vara ett gott stöd och ge den överblick du behöver för att just våga ändra och flytta.
Vad är syftet?
Man kan enkelt säga att valet att skriva en synopsis och på vilket sätt du gör det, helt beror på syftet med den. Vad ska den användas till? Är det för att sälja in ditt filmmanus? Är det för att förlaget är intresserade av ditt manus men vill ha ett mera lättsmält dokument för alla i manusgruppen att ta del av? Eller är det helt enkelt en ledstång som du ska använda i ditt eget arbete?
Strukturhjälp och bot mot logiska hål
Som jag tidigare skrev så är en välgjord synopsis ett utmärkt stöd för skrivandet. Den kan göra det effektivare eftersom du redan satt din struktur, redan sett fallgropar och fyllt logiska luckor. Det innebär att du kan hugga tag i den scen du just för stunden är mest sugen på att skriva, eftersom du redan vet vilka scener som ska ingå.
Det gör också att du slipper skriva scener som du sen tvingas slänga i runda arkivet, därför att de inte fyller någon funktion och inte driver berättelsen framåt.
Du ser också enkelt fördelningen mellan dina olika karaktärer. Vilka har mest tyngd i berättelsen? Växlar de i ett bra tempo? Växlar du mellan olika tidslinjer är en synopsis också ett bra stöd.
Hur lång ska en synopsis vara?
Det handlar återigen om syftet med den och vem du är. Din synopsis kan vara så kort eller så lång som du själv vill och behöver. Om inte ditt förlag eller filmbolag har ett omfång de vill ha.
Jo Nesbö, en författare som jag beundrar, skriver synopsis för alla sina böcker innan han börjar skriva, och de ligger ofta kring 300 sidor. Det är ju nästan en hel bok? Jo. Men han brukar å andra sidan skriva komplicerade tegelstenar på närmare 600 sidor.
Kort sammanfattning
En kort skriftlig sammanfattning är nog den vanligaste formen för en synopsis. Glöm inte att synopsis inte i första hand är ett sätt att sälja ditt manus utan just en sammanfattning av vad det handlar om. Här finns lika många lösningar som det finns författare. Fundera på syftet med din synopsis, utgå ifrån det.
Excelark
Många arbetar i Excel eller liknande program där raderna får motsvara scener eller kapitel. Där kan du lägga in vem som har berättarvinkeln, det som kallas “point of view”. Kommentarer eller anteckningar om vad scenen ska göra, vilka drivkrafterna är, vilken ledtråd du ska fånga in.
Lägger du in färg eller symboler blir det ännu tydligare.
Postitlappar
Postitlappar, de berömda, som klistras upp på allt från anslagstavlor till baksidan av kontorsdörren eller på stora papper, är också populärt eftersom det ger möjlighet att flytta runt kapitel och scener. Du kan ha olika färger på lapparna för olika tidslinjer eller karaktärer.
Men sätt dem inte på ett sånt underlag eller ställe där de kan trilla ner eller blåsa omkring … Jag har hört allt för många historier om hur den briljanta synopsisen som gjordes ena dagen, dagen efter ligger i en enda röra på golvet.
Ett tips är att alltid ta ett foto av den briljanta lösningen.
Mindmaps
En sån kan på ett mycket grafiskt sätt visa hur olika karaktärer eller plotlines samverkar i ditt manus. Papper och penna funkar ypperligt.
Mellan de olika karaktärerna kan du rita in linjer som betyder olika saker, fiendskap och hat, kärlek eller släktskap, kollegor och även olika platser eller tidslinjer.
Det finns också många bra digitala program för det, både för mobil och dator. Och många är gratis. Ett jag varmt rekommenderar är Scapple som är kompatibelt med Scrivener så att du kan släpa in dina bubblor från mindmapen till skrivprogrammet och vice versa. Dock inte gratis.
Tidslinjer
Att rita tidslinjer på stora papper eller pappersormar, är också ett sätt att få berättelsen mer överskådlig. Speciellt om du skriver i flera tidsplan. Linjerna kan lika gärna motsvara det man kallar plotlines, alltså parallella berättelser i ditt manus. Kärlekshistorien som sakta och plågsamt besvärligt utvecklar sig eller en vänskapsrelation mellan två karaktärer, kampen mellan antagonisten och protagonisten. Alltså skurken och hjälten. Alla de underberättelser som din historia innehåller.
Kartor
Liknar nog i mångt och mycket en mindmap. Men har ett alldeles eget syfte. Speciellt ifall du skriver fantasy eller scifi kan det vara en bra början att rita upp landskapet eller världen där du ska hålla till.
Jag hittar själv just nu på nya delar av ett landskap eftersom jag inte vill peka ut någon enskild. Och har därför gjort just egna hittepå-kartor över de områdena.
Kartor fungerar också som ett bra komplement till en synopsis i annat format.
Word
I Word finns en navigationsvy under Visa, där du kan få bättre överblick. Alternativt använder du dig av disposition där texten dras ihop och blir mer överskådlig.
Scrivener
Använder du Scrivener eller liknande program, finns redan funktioner för synopsis.
En där scenerna syns som anteckningar på lappar och en där varje kapitel radas upp med den korta sammanfattning du skrivit för kapitlet.
Kombinerat med färger eller symboler för tid, storylines eller karaktärer blir det väldigt smidigt. Lapparna eller de korta anteckningarna för varje enskild scen är dessutom flyttbara i alla vyer. Bara att dra och släppa där du vill.
Hitta din egen metod, det som passar ditt sätt att tänka och få överblick. Googla på synopsis och kika på hur olika författare och manusförfattare har löst det. Goda idéer är som bekant till för att stjälas.
[/memberful]