Synopsis – vad det är och hur du skriver ett till din bok

Alla författare skriver inte synopsis. Men många har också upptäckt att det kan vara en suveränt hjälpmedel, ett stöd att återvända till när man kör fast.

En synopsis är en sammanfattning av din bok eller ditt manus där du berättar vad din historia handlar om. Vilka som agerar i den, händelser och miljöer. Men utan dialoger och detaljer. Helt enkelt en ganska krass beskrivning av vad den kommande boken, eller manuset till teve eller film, ska innehålla.

Men måste jag skriva en sån? Nej, här finns inga måsten. Annat än om förlaget du skickat ditt manus till ber om en. Eller om du skriver manus för teve eller film, där synopsis ofta används för att snabbt kunna göra en bedömning av manusets potential. 

Det finns inga måsten

Alla författare skriver inte synopsis. Det finns många som tycker att en sån styr deras skrivande alldeles för mycket och hämmar kreativiteten. Men många har också upptäckt att det kan vara ett suveränt hjälpmedel, ett stöd att återvända till när man kör fast. 

Inget är hugget i sten

Det man inte heller får glömma är att en synopsis, precis som själva manuset, inte är hugget i sten. Utan något som du kan gå tillbaka till, förändra i, slipa allt eftersom din berättelse växer och vänder och vrider sig, under arbetets gång.

För att läsa resten av artikeln (och många andra fyllda av skrivtips som gör dig till en bättre författare) …

PRENUMERERA
eller
LOGGA IN

Ingrid Elfberg

Ingrid Elfberg är författare, lektör och frilansskribent. Hon utgör en tredjedel av lektörerna i Storydoktors där hon hjälper andra författare med knutar i deras manus. Har vunnit ett par litterära priser för noveller, hittills gett ut fem thrillers i Göteborgsmiljö och har nya thrillers på gång men nu med Norrlands inland som huvudmiljö. Har också undervisat på Skrivarakademin i Göteborg. Hon vill rikta ett stort tack till Lennart Guldbrandsson, kollega i Storydoktors, för ovärderligt stöd kring allt om karaktärer och dramaturgins mysterier. Läs mer på: ingridelfberg.se samt storydoktors.se