6 goda råd vi författare ofta glömmer bort

Ibland kan ett enkelt råd hjälpa stora problem.

Ibland kan vi behöva höra samma sak igen, för att verkligen komma till skott med vårt skrivande. Här får du sex snabba tips av Conny.

Har du en dålig dag? Pennan väger ett kilo, minst? Fingrarna klibbar fast vid tangenterna och för varje ord du skriver suddar du ut nästan tio? Varenda människa som skriver vet precis hur det känns och har suttit exakt där du sitter nu – och det finns lösningar. Jag samlar ett par goda råd till dig. Bara att plocka fram en regnig dag. 

1. Skriv som om ditt liv hänger på det

Nå, vi som skriver vet ju att det inte handlar om att bara gå omkring och tänka på att vi har en bok i huvudet som vi berättar för varenda människa om. Du måste parkera arslet på stolen och sitta där under de timmar du jobbar. Anledningen är förstås densamma som att folk som gör affärer ständigt rör sig ute i minglet och träffar människor: nittio procent av gångerna blir det bara drinkar och kakor, men sedan händer något. Man träffar en person som kan lösa ett stort problem eller förvandlar hela ens affärsidé till något storartat. Men ja, för att träffa den där succén mitt i prick måste man alltså dyka upp och vara på plats. 

Sätt dig ner varje dag. Att tala om att du ska vänta på inspiration är förbjudet. De flesta dagar kommer du inte att kunna vältra dig i det gudomliga vi kallar flow. Men i den tröga rörelsen framåt dyker det upp små korn av genialitet, och ju längre du sitter där, desto oftare kommer du att se dem skimra. Det är enkel matematik. Sitt längre, öka chansen till att den där idén dyker upp eller du till sist skrivit dig fram till bokens röst (stil). Det handlar om att öka antalet chanser och se till att få muserna på din sida.

Och låt ingen bryta denna plats av magi: inte vännerna, inte familjen, inte någon. Det är din tid att skriva, det är din plats. Vakta den med ditt liv. 

Låter det överdrivet? Det är det inte. 

En bok skrivs trots allt bara ett ord i taget, oavsett vad vi inbillar oss. 

Då krävs också disciplinen. 

2. Variera sättet du närmar dig texten på

[memberful does_not_have_subscription_to=”37042,37583,46026,25074,37969,38076,37970,38077,38881,68885,68886″]

För att läsa resten av artikeln (och många andra fyllda av skrivtips som gör dig till en bättre författare) …

PRENUMERERA
eller
LOGGA IN

[/memberful]

[memberful has_subscription_to=”37042,37583,46026,25074,37969,38076,37970,38077,38881,68885,68886″]

Byt sätt att närma dig texten på när du väl kommit igenom utkastet och låtit det vila ett par veckor. Missbedöm inte vikten av just den pausen. Läs sedan texten på utskrivna papper, eller på läsplatta. Eller både och. Saken är att det är skillnad på hur du ser materialet, att läsa digitalt och på papper skiljer sig åt. Varför? Jag vet inte. En del forskare pratar om att vi associerar så mycket annat med surfplattan, som Facebook och YouTube, och därför enkelt blir distraherade när vi använder den som arbetsverktyg. Kan det stämma? Ja, kanske. 

När jag närmar mig slutet på en bok brukar jag också lyssna på den. De artificiella rösterna som kommer med datorn kan göra ett gott nog jobb, faktiskt. Läsningen låter nästan naturlig, och att höra någon annan läsa upp din text kommer att ge dig en ny vinkel på den. Du kommer också att chockas över hur tydligt du hör alla saknade ord som dyker upp titt som tätt. 

3. Förlita dig inte på minnet – var ett proffs

Jag skäms för att säga det, men jag har flera gånger legat i en sorts slummer i väntan på sömnen och drabbats av insikter, som jag tror jag ska minnas dagen efter. Det är idioti. Ibland har idéerna försvunnit för alltid, ibland minns jag dem först flera veckor senare. 

Det behöver sägas om och om igen: ibland behövs bara en antändande gnista för att sätta en bok i rörelse. Håll ordning på dina idéer och se till att de sparas. 

Använd diktafonen på telefonen, varje gång, eller bär med dig ett anteckningsblock. 

Förlita dig inte på minnet eller turen. 

Det kan vara avgörande. 

4. Läs böcker samtidigt som du skriver

Det låter kanske banalt och är ett ofta upprepat råd. Men det av rätta. Det är i andra böcker du hittar sanningen om dig själv och dina historier och inspireras till att bygga egna världar. Läs så ofta du kan. Korta stunder, långa stunder. Bara du läser. 

Det är ju bra att inspireras. Och det ofta. Titta på dina förebilder, och sluka böcker. Du behöver inte vara rädd för att kopiera andra, om du är seriös. Längs vägen blir materialet nästan alltid helt ditt eget när du skriver. 

Även om du börjar med att snegla på en annan bok, eller flera olika, så kommer slutresultatet med största sannolikhet att bli något helt annat. I promise. Vi filtrerar och adderar och drar ifrån. Livet gör ju så, och vi skapar våra egna sanningar.

Det kan till och med vara en fördel att läsa böcker som är liknande det du försöker skapa medan du skriver. För att hålla lågan levande. För att se vart guldet finns. 

Det är ett sätt att lära sig på. 

Du kan inte bli en bra författare utan det här steget. Det vore som att be en kirurg operera utan att först ha gått utbildningen. Precis så. 

5. Du måste skriva mängder

Du måste skriva mycket för att producera något av värde. 

Det är ju så att vi inte alltid träffar rätt på en gång. Ju mer du skriver, desto större är chansen att du faktiskt lyckas producera något av värde. Det är en hård sanning. För vem vill skriva något och bara låta det ligga? Inte många, eller hur? 

Men när jag tittar tillbaka på min egen karriär så hittar jag både hela manus och rätt stora idéer som hamnat i skrivbordslådan. Kanske är det så att om jag inte skrivit dessa halvdåliga sjok av text, så hade jag inte nått fram till nästa manus, som lyckades bättre.

Åter igen: det är en läroprocess.

6. Det tomma pappret

Nej, vi gillar sällan våra egna utkast. Men faktum är att det enda som inte går att reparera eller göra bättre är ett tomt ark papper. 

Bry dig inte om kvaliteten när du skriver utkastet. Bara skriv det. Lita på att du lyckas göra det storartat senare. Som alla andra. 

Glöm aldrig någonsin att precis allting är bättre än ett tomt papper. 

Lycka till.

[/memberful]

Conny Palmkvist