6 goda råd vi författare ofta glömmer bort

Ibland kan ett enkelt råd hjälpa stora problem.

Ibland kan vi behöva höra samma sak igen, för att verkligen komma till skott med vårt skrivande. Här får du sex snabba tips av Conny.

Har du en dålig dag? Pennan väger ett kilo, minst? Fingrarna klibbar fast vid tangenterna och för varje ord du skriver suddar du ut nästan tio? Varenda människa som skriver vet precis hur det känns och har suttit exakt där du sitter nu – och det finns lösningar. Jag samlar ett par goda råd till dig. Bara att plocka fram en regnig dag. 

1. Skriv som om ditt liv hänger på det

Nå, vi som skriver vet ju att det inte handlar om att bara gå omkring och tänka på att vi har en bok i huvudet som vi berättar för varenda människa om. Du måste parkera arslet på stolen och sitta där under de timmar du jobbar. Anledningen är förstås densamma som att folk som gör affärer ständigt rör sig ute i minglet och träffar människor: nittio procent av gångerna blir det bara drinkar och kakor, men sedan händer något. Man träffar en person som kan lösa ett stort problem eller förvandlar hela ens affärsidé till något storartat. Men ja, för att träffa den där succén mitt i prick måste man alltså dyka upp och vara på plats. 

Sätt dig ner varje dag. Att tala om att du ska vänta på inspiration är förbjudet. De flesta dagar kommer du inte att kunna vältra dig i det gudomliga vi kallar flow. Men i den tröga rörelsen framåt dyker det upp små korn av genialitet, och ju längre du sitter där, desto oftare kommer du att se dem skimra. Det är enkel matematik. Sitt längre, öka chansen till att den där idén dyker upp eller du till sist skrivit dig fram till bokens röst (stil). Det handlar om att öka antalet chanser och se till att få muserna på din sida.

Och låt ingen bryta denna plats av magi: inte vännerna, inte familjen, inte någon. Det är din tid att skriva, det är din plats. Vakta den med ditt liv. 

Låter det överdrivet? Det är det inte. 

En bok skrivs trots allt bara ett ord i taget, oavsett vad vi inbillar oss. 

Då krävs också disciplinen. 

2. Variera sättet du närmar dig texten på

För att läsa resten av artikeln (och många andra fyllda av skrivtips som gör dig till en bättre författare) …

PRENUMERERA
eller
LOGGA IN

Conny Palmkvist