Vad är egentligen en genre? Finns det regler som man inte får bryta mot? Eller är det just regelbrytandet som driver utvecklingen framåt? Som skapar nya sorters litteratur, lockar nya läsare, ger nya trender. Vi reder ut begreppen.
Författare verkar faktiskt gilla att frångå just regler, för att bryta ny mark, utvecklas som författare och kanske slå igenom som nyskapande.
En fråga att ställa sig är hur du kan använda genre för att själv utvecklas och göra din berättelse bättre. Finns det genre-regler som man inte får bryta mot, som är att betrakta som litteraturens egna dödssynder?
Risk och möjlighet
Den givna risken ifall du bryter mot det som förväntas inom en viss genre, är att läsaren som köpt din bok eller laddat ner den, med en förväntan om att innehållet är det som utlovats på omslaget eller i beskrivningen på nätet, blir besviken.
En besviken läsare lägger troligen ifrån sig boken utan att läsa klart den. Hen kommer knappast att köpa din nästa bok och kommer säkerligen inte att rekommendera ditt författarskap vidare till sina vänner och bekanta.
Än värre kan det bli ifall just den läsaren är en recensent eller journalist som har för avsikt att skriva om din berättelse. Eller ifall den som öppnar din historia är den som läser nya manus på förlaget dit du skickat den.
Samtidigt finns det otroliga möjligheter i att bryta mot regler, oskrivna eller inte. Det kan bli ditt genombrott som författare. Det kan vara du som skapar en helt ny genre eller trend inom litteraturen, kanske i hela berättelseindustrin.
Vad är en genre egentligen?
[memberful does_not_have_subscription_to=”37042,37583,46026,25074,37969,38076,37970,38077,38881,68885,68886″]
För att läsa resten av artikeln (och många andra fyllda av skrivtips som gör dig till en bättre författare) …
PRENUMERERA
eller
LOGGA IN
[/memberful]
[memberful has_subscription_to=”37042,37583,46026,25074,37969,38076,37970,38077,38881,68885,68886″]
För att förstå de här reglerna, givna eller oskrivna, behöver vi först förstå vad en genre egentligen består av, vad det är vi menar med en. Handlar det egentligen om sex?
Ordet kommer ursprungligen av det engelska ordet gender eller genus, men har även kopplingar till generation och gen. Eller helt enkelt familj.
Vi kan alltså säga att en genre är en slags familj inom berättandet. Frågar vi Svenska Akademien så är genre ”en typ av framställning som kännetecknas av viss uppsättning stildrag eller innehållsliga faktorer, ett visst syfte. Eller en art.” Där har vi familjen och generna igen.
Läser du litteraturvetenskap får du lära dig att litteraturen delas in i lyrik, epik och dramatik. Pratar vi om film så har den delats in komedier och tragedier enligt den grekiska traditionen.
Vad handlar din bok om, egentligen?
I litteraturen tar genrerna sin avstamp i innehållet. Som deckare eller kärleksromaner. Eller i målgrupp som till exempel barnböcker eller ungdomslitteratur. Men också stil som magisk realism eller humor.
Den kan också utgå från författaren där arbetarlitteraturen är ett exempel. Eller syftet, som i underhållningslitteratur och idéromaner eller facklitteratur.
Kikar du in på en nätbokhandel ser uppdelningen ut ungefär som följer just nu:
- Modern & samtida skönlitteratur
- Deckare & kriminalromaner
- Skönlitteratur: särskilda former
- Thrillers
- Övriga genrer
- Serier & grafiska romaner
- Skönlitteratur: närliggande ämnen
- Historiska romaner
- Fantasy
- Klassiker
- Poesi
- Science fiction
- Essäer & reportage
- Äventyr
- Skräck- & spökhistorier
- Dramatik
- Antologier
- Erotisk skönlitteratur
Vem bryr sig om genre?
Ja, förutom läsarna då. Självklart gör förlagen det. De allra flesta förlag arbetar med vissa genrer och tackar därför nej till de som ligger utanför deras inriktning. Det är helt enkelt svårt att arbeta seriöst med berättelser som sträcker mellan allt från facklitteratur till barnböcker, kokböcker, fantasy eller feelgood och romantik. Det är både enklare och bättre att bli lite av en specialist på sitt område.
Det gör det lättare att ha koll på vad som händer på marknaden, att marknadsföra det man publicerar och att hitta rätt bland de manus som kommer in till förlaget. Så för dig som skriver är det helt avgörande att veta vad det är de olika förlagen vill ha eller inte. Det är bara slöseri med din och deras tid, ifall du skickar fel sorts manus.
Förläggare vill inte göra sina läsare besvikna genom att vattna ur den genre man ger ut. Är det deckare de specialiserat sig på så får det inte vara en spänningshistoria utan spännande handling eller upplösning. Och påstår de att detta är en feelgood så får det inte drälla runt en massa lik i berättelsen.
Hur ska man då veta vad förlagen vill ha? Kika på deras hemsidor och se vad det är de söker efter, vilka typer av böcker de har i sin utgivning och vilka författare som ger ut där. Är det otydligt, skriv en rad eller ring och fråga. Verkar förlaget vaga i sitt förhållande till genre, kanske du ska se dig om efter ett annat.
Se genre som ett verktyg
Din läsare kommer ofta till din berättelse med vissa förväntningar. Om du kan din genre väl kan du använda de regler, uttalade eller inte, som finns för att utveckla berättelsen, göra överraskande inslag och hitta din egen lilla nisch. Det du behöver förstå är att genre inte är något statiskt utan hela tiden förflyttar sina gränser, när nya författare kombinerar genrer eller blandar in element som enligt tradition inte hör dit.
Så hur gör man då för att en berättelse ska följa den genre man valt lagom mycket, bryta lite lagom och ändå göra förlagen och läsarna lyckliga? Var går gränserna egentligen? Finns det några? Svaret är jo fast ändå inte. Gränser finns men de är inte så skarpa och tydliga.
Hur avgör man vilken genre man skriver i?
Det första du ska fundera på är vad din berättelse har för tema. Vad handlar den om, när du väl skalat av fluffet. Vilken är kärnan? Är det en mordgåta i centrum eller är den egentligen en kärlekshistoria med spänning som inslag.
Du kommer kanske att hitta listor som pekar på vad en viss genre ska innehålla och i vissa finns det strikta regler, som för Romance och klassiska pusseldeckare. Men det viktigaste är att läsa mycket i den genre som du själv är intresserad av och vill skriva inom. Det gör det lättare att identifiera vilka element som är bärande.
Är genrer egentligen så viktiga?
Tidningen Skriva frågade en rad förläggare vad de tyckte om begreppet genre.
Kerstin Aronsson pekade på att förlag ofta vill sätta en genre-etikett som en del i marknadsföringen, liksom att författarna själva gärna vill hitta en tillhörighet. Men att just den etiketten kan ge en slags instängdhet.
Adam Dahlin tyckte att det var bra att kunna precisera vad en berättelse innehåller och betraktade genre som en slags kluster av teman, karaktärstyper, miljöer och typer av dramaturgiska upplägg. Att genre fungerar som en slags paketering. Men han pekade också på att läsares fördomar om en viss genre kan sätta stopp för ett utvecklat läsande och att till exempel deckare tidigare inte betraktades som god litteratur och inte gick att hitta i bibliotekens hyllor. Han tyckte att författare ska ha bra koll på sin genre. Först behärska för att sen kunna bryta mot reglerna.
Dorotea Bromberg betraktade genre som en slags varudeklaration för både läsare och förläggare eftersom de vill veta vad det är de får. Men på frågan ifall genre behövs var hon inte lika säker. På Brombergs tänker de inte i genre så mycket utan mer om det är en god historia. På frågan vad hon tyckte om författare som bryter mot genrereglerna så såg hon det mest som ett problem för förlagen att kunna övertyga sina återförsäljare och sina läsare.
Erik Titusson definierade genre som en slags konsumentupplysning. Han ansåg att författaren ska kunna sin genre väl för att sen kunna bryta den och experimentera. Han menade att för skickliga författare har genre mindre betydelse och att författaren i sig blir ett större varumärke som går utanför genre. Han gav Kerstin Ekman som exempel på det.
Genrer är alltså både fasta och föränderliga. Det enda som inte rubbas är just essensen i berättelsen. Vad handlar boken egentligen om? Det utvecklas ständigt nya varianter av olika genrer och för dig som författare är det alltså viktigt att ha koll på din egen. Men att också låta dig inspireras av andra typer av litteratur och våga experimentera och plocka in element som gör att din berättelse blir något nytt och intressant.
Så, läs och kolla på film. Genre är en etikett, en varudeklaration som det är viktigt att ha koll på och att inte bryta allt för mycket ifrån. Men som mår bra av nya inslag och udda kombinationer, utan att blanda alla recepten som finns på en gång. Den där häxbrygden på pappas alla spritsorter ur barskåpet var aldrig särskilt god. Men med en god bas kan en twist av en udda krydda ge en ny spännande drink.
[/memberful]