Guide: Konsten att starta ett eget bokförlag

1. Bestäm vilken typ av bokförlag du vill skapa

Flera hundra bokförlag startas varje år i Sverige. Men många har inte riktigt tänkt igenom vilken sorts förlag de vill bygga och för vem. Ibland går det bra ändå, men det finns mycket att vinna på att ägna lite tid åt att hitta en hållbar förlagsidé innan man kör igång. I detta avsnitt går vi igenom begreppet bokförlag och pratar med några etablerade förlags grundare om varför de startade och hur deras planer såg ut.

Låt oss börja med begreppet förlag. Utöver bokförlag finns det ett antal närbesläktade förlag, enligt Wikipedia: datorspelsförlag – företag som ger ut datorspel (numera kallas de sällan förlag utan oftare spelstudios), musikförlag – företag som hjälper upphovsmän att nå ut med sin musik (här används emellanåt skivbolag som beteckning), teaterförlag – en särskild sorts litteraturförlag specialiserade på manuskript för teater och scenkonst, serieförlag – förlag som producerar, distribuerar, eller publicerar tecknade serier, samt givetvis tidningsförlag – företag som ger ut tidningar (även kallade magasin eller tidskrifter).

Men förlag är även ett äldre ord för rörelsekapital och förekommer i ordet förlagslån (ett långfristigt lån utan särskild säkerhet och ges ut av banker, hypoteksinstitut eller företag mot ett räntebärande skuldebrev, förlagsbevis).


FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.