Carlo Carrenho om den nordiska ljudboksmarknaden

Carlo Carrenho framför sin den presentation han höll för tyska bokbranschen i mars 2023.

Carlo Carrenho har läst rapporter om de svenska, danska, norska och finska bokmarknaderna med fokus på ljudböcker. Nyligen presenterade han sina slutsatser för tyska bokbranschen. Boktugg fick ta del av presentationen och ställa några frågor till honom.

Under sista veckan i mars hölls det så kallade Interessengruppe Hörbuch (Ljudboksintressegruppen) sitt årliga möte i Frankfurt, Tyskland. Gruppen existerar inom ramen för den mäktiga Börsenverein des Deutschen Buchhandels, den tyska förlags- och bokhandelsföreningen, och träffas årligen för att diskutera frågor och ärenden som påverkar ljudboksbranschen i Tyskland.

I år bjöds Carlo Carrenho, en konsult i bokbranschen som är baserad i Sverige, in för att hålla en presentation om den svenska ljudboksmarknaden. Och Boktugg fick chansen att intervjua Carlo om upplevelsen.

Hur var upplevelsen att tala inför och med folk i den tyska ljudboksbranschen överlag?
– För det första var det väldigt intressant att se hur genuint intresserade de var av vad som händer i Sverige och även i de andra nordiska länderna. Med tanke på att Bookbeat, Nextory, Storytel och Spotify alla är svenska företag som är närvarande på deras ljudboksmarknad, borde det förstås inte komma som en överraskning. Ändå, under luncher och kaffepauser, var det alltid någon som var villig att tala engelska och nyfiken på de nordliga marknaderna som kom fram till mig. För det andra, som någon som inte är född i Sverige, var det en ära att tala om mitt nya hemland och presentera dess dynamiska ljudboksmarknad för en utländsk publik. Lyckligtvis finns det mycket bra statistik tillgänglig på den svenska bokmarknaden.


FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.

Relaterat