INSIDER #3

Insider#3. Bakgrundsfoto: iStock.

INSIDER #3. Ett exklusivt nyhetsbrev för dig som är en Boktugg INSIDER

Bör författare vara redo att inte bara stå på scen i den lokala bokhandeln utan på fotbolls- och hockeyarenor för att tjäna pengar på turnéer? Ska man bråka med före detta anställda på förlaget eller bokhandeln? Streamingtjänsterna (de för film) återuppväcker döda böcker, vilket väcker hopp hos Bonnierförlagen.

1. Författare på turné fick plötsligt en helt ny innebörd

Ni vet vad digitaliseringen tvingade artisterna till, eller hur? Just när de lärt sig spela in digitalt och till och med kunde bygga en studio hemma i garderoben så förvandlade först Napster och sedan Apple och Spotify cd-skivorna till arkeologiska fynd.

Det innebar också att ekonomin för en artist förändrades på bara några år och artisterna tvingades ut på turné för brödfödan.

Sålde tusentals biljetter till bokturné på några minuter

Med skräckslagen blick har författarna studerat sina kollegor i musikbranschen. Ska författare åka runt på pubar (eller i tunnelbanan?) och läsa högt ur sin senaste bok eller … hoppas på att någon av deras läsare med deras bok i hörlurarna passerar och vill köpa en signerad … T-shirt?

Kan författare fylla fotbollsarenor eller åtminstone hockeyarenor? Vi är redan där. Men det är egentligen inte de litterära eller ens skönlitterära författarna som lockar störst publik. När Michelle Obama sålde 2700 biljetter på några minuter till sitt framträdande i London den 3 december blev tiotusentals utan.

Men i april återvänder hon som en rockstjärna till O2 Arena med plats för 20 000 åskådare som en del av en ny Europaturné där även ett framträdande i Globen den 10 april står på programmet.

Kontroversiell (höger)guru på världsturné

Michelle Obama hade lockat folk även utan sin bok. Men det hade kanske inte Jordan B Peterson gjort. Den kontroversielle professorn vars bok 12 livsregler : ett motgift mot kaos (Mondial) blivit en bästsäljare och gett honom (…)

Denna artikel är en del av Boktugg INSIDER och endast betalande medlemmar kan läsa resten. Är du redan medlem är det bara att logga in. I annat fall skaffar du dig ett medlemskap på två minuter, prova exempelvis 1 månad för bara 10 kr.

[easy-pricing-table id=”452″]

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.

Relaterat