I guiden får du verktyg för att sälja din bok i bokhandel, strömningstjänster och lokala butiker via centrala inköp, kommissionsavtal eller genom att vända dig direkt till läsare.
För att dina ord ska kunna beröra, underhålla, påverka, skaka om, roa eller upplysa läsarna behöver dina verk nå ut till människor. Vill du dessutom få igen dina utlägg för bokprojektet och i förlängningen leva av ditt skrivande behöver du få in pengar. Båda syften löses genom att sälja boken.
Framgångsrik försäljning bygger på tre delar. Din bok behöver
- vara tillgänglig
- ha rätt pris
- vara efterfrågad.
Efterfrågan skapar du genom marknadsföring vilket är ett eget kapitel. Prissättning kommer vi beröra i en annan guide. I denna serie fokuserar vi på olika sätt att göra boken tillgänglig så att läsare enkelt kan lägga vantarna på den. Läsare har olika preferenser på hur de helst konsumerar litteratur, så ju fler format du gör din titel tillgänglig i, desto fler läsare kan du nå.
[memberful does_not_have_subscription_to=”37042,37583,46026,68886,68885, 82662″]
FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION
Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.

[/memberful]
[memberful has_subscription_to=”37042,37583,46026,68886,68885,82662″]
[/memberful]
[memberful has_subscription_to=”37042,37583,38881,46026,68886,68885″]
Sälja till återförsäljare eller direkt till konsumenter
Du kan antingen sälja din bok direkt till konsumenter, eller till återförsäljare. Återförsäljarna, företag som strömningstjänster, bokhandel och andra butiker, har upparbetade kanaler till kunder och är proffs på försäljning. Därmed är potentialen att nå ut till många läsare stor, men det är också konkurrensen. Dessutom tar mellanhanden upp till hälften av priset konsumenterna betalar.
Vid direktförsäljning ligger både arbete och intäkter hos dig. Det är bara din fantasi och energi som sätter gränser för hur många läsare du möter under bokmässor, marknader och andra event. Båda vägarna har för- och nackdelar och passar därför för olika författare, titlar och format. Det fina i kråksången är att du inte behöver välja antingen eller utan kan kombinera dem.
Även författare som säljer merparten av sina verk som pocket i bokhandeln ordnar releasefester, vilket är en typ av direktförsäljning. Andra författare fokuserar på att sälja inbundna böcker via föreläsningar, men har ljudboken upplagd hos Storytel som komplement. Eller tvärtom.
Fysiska respektive digitala butiker
Återförsäljare kan delas upp i digitala och fysiska utifrån hur kunderna interagerar med dem. De digitala kan vidare delas upp i nätbutiker som säljer både fysiska och digitala verk samt strömningstjänsterna som ”hyr ut” konsumtion av digitala verk. Gränsen är inte spikrak eftersom en och annan fysisk butik i pandemins spår har kompletterat med webbshop.
De digitala butikerna har en större marknadsandel än de fysiska. De senaste årens raket är strömningstjänsterna med sina abonnemang. Utifrån strikt ekonomiskt hänseende är det viktigare att ha sin titel tillgänglig i de digitala butikerna än de fysiska. Men för många författare är det en speciell känsla att se sin bok stående på bokhyllan i närmaste bokhandel. Därför kan det vara värt att jobba för att hamna där, även om det egentligen inte är ekonomiskt lönsamt.
Olika sätt skapa synlighet i butikerna
I fysiska butiker jobbar människor som kan tipsa besökarna om böcker. Det kan göra en reell skillnad för din bok om den blir populär bland personer som jobbar i bokhandel, eller i andra butiker. Det är också en fördel om din bok finns i många exemplar och står med framsidan utåt eller ligger på ett bord i entrén. Konkurrensen om dessa åtråvärda positioner är hård och de reserveras ofta till böcker med en garanterad stor kundkrets.
De digitala butikerna har ett mycket större utbud och delvis andra mekanismer för synlighet. Rekommendationer av andra läsare, vilka böcker som dessa köpt tillsammans med din titel, topplisteplaceringar och beskrivningen av boken spelar större roll. Särskilt väsentligt är de så kallade metadata. De är avgörande för hur ofta den visas för nya kunder som inte aktivt söker efter ditt namn.
I andra avsnitt går vi igenom olika typer av direktförsäljning samt allt du behöver veta för att sälja in din bok hos återförsäljare. Men först måste grunden vara lagd, boken behöver vara registrerad i Bokinfo.
Registrera titeln i Bokinfo
Bokinfo är databasen som länkar ihop förlag och bokhandlare. En titel som inte finns registrerad i Bokinfo är i princip osynlig. Det kostar bara några hundralappar per ISBN. Du som har ett eget förlag kan enkelt teckna ett avtal med Bokinfo. Anlitar du ett bokutgivningsföretag eller hybridförlag så sköter de registreringen åt dig.
Det är en fördel att ha egen inloggning till Bokinfo. Det ger dig möjlighet att uppdatera din information och se till att den är riktigt fyllig. Du kan när som helst logga in och lägga till om boken har fått fina recensioner i media. Anlitar du en extern distributör registrerar du all information i deras system, i annat fall loggar du in på Bokinfo och gör det där.
Tips! Bokomslaget laddas inte upp i databasen utan du anger en länk till din webbsajt där du publicerat bilden. Se till att du inte raderar bilden av misstag. Lägg upp bokomslaget som jpg med minst 1400 pixlar och döp filen till bokens ISBN.
Tidsaxel för försäljningsarbetet
Varje förlag lägger upp sitt försäljningsarbete efter egna förutsättningar. En del väljer att fokusera på direktförsäljning av tryckta böcker via fysiska event, andra lägger allt krut på centrala inköp i bokhandeln. En hel del förlag prioriterar bort tryckta böcker helt och ger bara ut digitala verk.
En del försäljningsaktiviteter går att göra precis när som helst, andra är knutna till vissa tidpunkter i förhållande till titelns utgivningsdag i det formatet. Direktförsäljning är exempelvis något som går att göra precis när som helst hur länge som helst. Däremot behöver annat göras i god tid före utgivningen.
Här är några hållpunkter. Ingen av punkterna är som sagt obligatorisk, utan det är mer en rejäl hint att en del aktiviteter behöver förberedas innan en lastpall med böcker dimper ner på garageuppfarten.
Sex till tolv månader före utgivningsdag
- registrera titeln hos Bokinfo
- ta fram säljargument
Tre till sex månader före utgivningsdag
- införsäljning av tryckt bok i centrala inköp
- teckna avtal med distributörer för tryckt bok och digitala format
- planera releasefest
En till tre månader före utgivningsdagen
- införsäljning lokala butiker av tryckt bok
- direktförsäljning signerade ex till läsarambassadörer
Under utgivningsdagen
- digitalt eller fysiskt releaseevent
- lägg upp titeln i så många format som möjligt i egen webbshop
Försäljningen i bokhandel avrundas oftast efter ett par månader och osålda exemplar returneras. Det sker inte med de digitala formaten utan deras livslängd är betydligt längre. Vart femte eller tionde år kan det vara lämpligt att förnya förpackningen, eventuellt uppdatera verket samt att lansera titeln igen.
Sammanfattning introduktion till försäljning
Försäljning är en väsentlig del av ett bokprojekt för att verket ska nå ut till konsumenter. Det sker i nära samklang med marknadsföring och distribution, särskilt vid direktförsäljning. Stora delar av försäljningsarbetet sker innan boken är utgiven, särskilt försäljning till återförsäljare.
[/memberful]
Nästa del handlar just om införsäljning till återförsäljare.