Skrivövning: oväntade ord

Gå till din bokhylla och ta ut en bok. Helst poesi eller skönlitteratur. Slut sedan ögonen och slå upp boken och placera ditt finger någonstans på sidorna. Skriv ner ordet och de tre ord som står framför och bakom. Du har nu sju ord.

Skriv ner dessa i din anteckningsbok, och fortsätt sedan skriva oavbrutet i fem minuter. Det finns bara två regler: du får inte pausa och du får inte tänka. Skriv därför så fort du kan, utan att värdera texten.

När du är klar läser du noga igenom dina anteckningar, både framlänges och baklänges. Det du letar efter är en stark fras, en mening som står ut. Den ska ha någon av följande kvaliteter: stark energi, den förvånar dig, den har aldrig tidigare skrivits på svenska. Det kan röra sig om början eller slutet på en mening, eller så är det en komplett mening.

Skriv sedan en kort berättelse eller dikt där din mening passar in på ett bra sätt.

Notering:

I vår jakt på att vara originella, så förblindar vi ofta oss själva, och får blockeringar. Genom att ta oväntade vägar, så hittar du allt närmre din egen stil, och kommer längre bort från det du brukar skriva.

Conny Palmkvist