Kraven på komfort kommer även till bokbranschen

Är det en ebok, ljudbok, videobok eller fysisk bok? Kanske en hybridbok. Foto: iStock.

Bekvämlighet har drivit utvecklingen av vår värld. Människan älskar komfort. Vilka effekter kan detta ge bokbranschen? Det naturliga steget går från pappersbok till digital bok till hybridbok.

Människan är av naturen lat och därför älskar vi alla typer av prylar som gör det mer bekvämt. Även våra grundläggande behov kan lösas med mindre muskelkraft och högre komfort.

Låt oss ta bilen som ett exempel. Det är lätt att glömma vilken komfortnivå vi vant oss vid, men redan när man sätter sig i en bil som är tjugo eller trettio år gammal blir det uppenbart. En bil som är femtio år gammal skulle många anse vara helt oanvändbar.

Är du äldre än 30 år har du upplevt hur komfortnivån ökat i bilen trots att den fyller samma behov: transportera människor och saker. Elektriska fönsterhissar, eluppvärmda säten (samt backspeglar, framrutor, rattar), luftkonditionering, bättre ljudisolering, automatisk farthållare, backkamera och assisterad körning är exempel som gör det mer bekvämt utöver förbättringar av säkerheten. På senare år har vi sett revolutionen med elmotorer som ersätter förbränningsmotorer.

Då har jag ändå inte nämnt navigationssystem, mugghållare i baksätet eller smidigare konstruktioner för att fälla ner baksätet, elmotor som kan öppna och stänga bagageluckan, kupévärmare som styrs med appar och så vidare.

Hur kan boken göra samma resa som bilen?

En tanke har slagit rot i mitt huvud den senaste veckan, kanske för att jag gjorde research inför ett föredrag med rubriken: Vart är bokbranschen på väg?


FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.