Vilka mellanled i bokbranschen finns kvar i framtiden?

Går det att hoppa över några led i kedjan mellan författare och läsare? Foto: iStock. Montage: Boktugg.

I bokbranschen är två led nödvändiga: författare och läsare/lyssnare. Allt annat är mellanled. Hur många av dessa överlever teknikskiftet – eller kan rentav första ledet elimineras?

Vi varnar redan nu känsliga läsare för att det här kan bli flummigt och kanske filosofiskt. Men samtidigt behöver alla aktörer i bokbranschen ställa sig frågan: Är jag en länk som tillför värde i kedjan?

Författaren och läsaren/lyssnaren

Låt oss börja med de två viktigaste leden eller länkarna i kedjan: författaren och läsaren. Med tanke på teknikutvecklingen måste vi nu dessutom skriva läsaren/lyssnaren, framför allt när det gäller skönlitteratur. Kan vi tänka oss en framtid där 99 procent är lyssnare? Förmodligen för vissa genrer och författarskap.

I grund och botten behöver vi inga andra led än dessa två. Bloggrevolutionen byggde på just detta, att vem som helst kunde skriva en text och publicera den på webben och en läsare kunde läsa den.

Den här artikeln är nästan ett exempel. Man skulle kunna hävda att Boktugg är ett mellanled eftersom jag inte publicerar texten på min egen blogg. Och texten har korrekturlästs före publicering, så visst redaktionellt arbete har skett.


FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.