Backlist – bokbranschens nygamla guldgruva

Hur många författare kommer att riva avtalet när det går ut, överta rättigheterna och själv ge ut ljudbok och ebok? Backlisten är framtidens guldgruva för både förlag och författare. Foto: iStock.

Backlist. Ett låneord som betyder äldre titlar. Det som står för uppåt 70 procent av intäkterna i bokbranschen. Både förlag och författare har nu insett värdet, och framtidens avtal kommer därför att präglas av villkor för backlist – både avtalslängd och ersättning för en bok som inte är ny.

Låt oss börja med backlist, vad betyder ordet egentligen? På den amerikanska marknaden talar man om backlist (äldre titlar som är tillgängliga från ett förlag) som motsats till frontlist (nyare titlar från ett förlag). En del definierar det som att boken övergår från front till back när den försvinner ur bokhandelns hyllor.

Med andra ord: redan när nätbokhandlarna gjorde sitt intåg urvattnades begreppet eftersom backlist då blev tillgänglig för beställning och förlagen fick mindre anledning att makulera titlar som fysiska bokhandlare inte längre ville beställa hem.

Det finns titlar som egentligen aldrig övergått till backlist. Med ett engelskt uttryck: evergreen-titlar. Böcker som fortsätter sälja år efter år, antingen för att de blivit en del av vår kultur som Rutiga kokboken (som sålts i över 1,4 miljoner exemplar sedan den först kom ut 1980) eller barnboksklassiker av Astrid Lindgren. Ofta kommer dessa evergreens i nya utgåvor, ibland endast i nya format eller med nya omslag – ibland även uppdaterade invändigt med nya bilder.


FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.