Nobelpris-effekten – så mycket ökar försäljningen på förlaget

Olga Tokarczuk tar emot sitt Nobelpris, ett år försenat, från H.M. Kung Carl XVI Gustaf i Konserthuset, Stockholm den 10 December 2019. Foto: A. Mahmoud/Nobel Media.

Ett Nobelpris är en vinstlott för förlag som ger ut kvalitetslitteratur. Om Svenska Akademien läser upp namnet på en av dina författare kan det innebära miljoner i ökad försäljning. Men hur stor är Nobelpris-effekten?

När det inte delades ut något Nobelpris 2018 (det delades ut året efter istället samtidigt som 2019 års pris) efter alla skandaler i Svenska Akademien så påverkade det bokhandlarna.

Även om Nobelpriset inte är som Bokrean eller julhandeln så är det ändå ett evenemang som sätter en annan typ av litteratur i fokus – de litterära. Även om det skämtas om att en Nobelpristagare bör ha ett namn som inte går att uttala och inte finnas översatt till svenska så har faktiskt de senaste tio årens pristagare varit guldgruvor för de svenska förlagen. Och nästan alla har funnits utgivna redan innan, även om böckerna inte alltid funnits i tryck i de volymer som ett Nobelpris kan åstadkomma i försäljning.

Den största floppen är kanske Bob Dylan som ju inte direkt gjort sig känd som författare av böcker och därför snarare fick ett lyft på Spotify än i bokhandeln. Men vi återkommer till honom längre ner i genomgången år för år.

Så hur kommer det att gå i år, vem blir 2021 års pristagare och hur mycket kommer hens böcker att sälja? Som vanligt sätter spelbolagen odds på favoriter och alla litteraturkritiker listar sina favoriter och gissningar. Betsson har precis som förra året Anne Carson som favorit att vinna.

Om det tipset slår in är det flera förlag som får jubla i år. Ellerströms gav ut Norma Jeane Baker av Troja av henne förra veckan och Lediga män i maj 2020. Bokförlaget Faethon släppte Albertineutredningen i slutet av förra året. Medan Albert Bonniers förlag gav ut hennes debut från 1986, Eros den bitterljuva, också förra året.

Men att en kanadensisk poet ska få priset året efter att en amerikansk poet fått det känns inte särskilt sannolikt. Stephen King ger för övrigt 51 gånger pengarna.

Case: Rámus förlag och Louise Glück

Förra året (2020) gick Nobelpriset till Louise Glück och plötsligt vändes allt upp och ner för det lilla förlaget Rámus i Malmö som hade gett ut tre verk av henne med ett fjärde på väg. I små upplagor som snabbt tog slut.

Hur mycket extra böcker tryckte ni?
– Vi har en bra relation med såväl bokhandlare som tryckerier så vi har haft möjlighet att anpassa tilltryck sett såväl till upplagor som leveranstider. Klart att vi förvisso har fler böcker i lager av Glücks böcker idag, men ungefär samma procentdel, något vi överlag jobbar ganska aktivt för att kunna hantera sett till hela vår utgivning, säger Thomas Alm som driver förlaget tillsammans med Per Bergström.


FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.