Dilemmat: egen distribution eller distributör?

Förläggare på lagret? Ibland måste även förlagsfolket hugga i och bära kartonger. Foto: iStock.

Adlibriskrisen sommaren 2021 satte fingret på en av de centrala utmaningarna i bokbranschen: effektiv distribution av fysiska böcker. I detta analysbrev studerar vi dilemmat ur flera perspektiv och reder ut en del missförstånd.

De senaste veckorna har konflikten mellan Adlibris och de små förlagen med egen distribution blivit publik. När NOFF fick in en debattartikel i Expressen hängde SVT och andra medier på. Inte minst tog det skruv när biblioteken ifrågasatte om Adlibris kunde fullfölja sitt uppdrag om de stängde ut förlag bara för att de inte anlitade någon av de stora distributörerna.

I det här analysbrevet tänkte jag gå på djupet, bortom det enkla narrativet om den stora stygga nätbokhandeln som hotar de små förlagen. Vad är egentligen orsaken – och hur ska förlag och återförsäljare lösa distributionsdilemmat som knappast kommer att bli mindre i framtiden utan snarare tvärtom.

Distribution är inte sexigt. De flesta tycker tvärtom att det är det tråkigaste med att ge ut böcker eftersom det handlar om administration och kontakter med företag som inte alls har samma passion för litteratur som förlagsfolket själva. Logistikföretag inom frakt och lager.

Det här kommer alltså att handla om fysiska böcker, pappersböcker. Den traditionella delen av bokbranschen som kommer att finnas med oss under lång tid framöver men samtidigt genomgår förändring på flera sätt.

Navet i den fysiska distributionen är Bokinfo, branschens gemensamma databas där alla förlag lägger upp metadata om boken. Vi tänker ofta på omslag, saga (texten om boken), författare, utgivningsdag och annat som går att läsa på olika sajter som Boktugg eller återförsäljare.

Lika mycket reflekterar vi kanske inte över att där även anges fpriset och mått och vikt på boken. Eller det som hela Adlibrisbråket handlar om: distributör.

En återförsäljare som loggar in i Bokinfo för att leta efter en bok ser nämligen var en bok kan beställas. Det är dit en order skickas och det är från denna distributör som boken levereras till återförsäljaren.

Återförsäljare vill ha få distributörer

Idag finns det tre stora distributörer:

  • Förlagssystem med lager i Falun
  • Stjärndistribution som flyttat sitt lager från Hofors till Falun
  • Speed Logistics Rosersberg i norra Stockholm (bolaget hette tidigare Samdistribution men såldes av Bonniers 2018 till Speed Group)

För ett par år sedan hamnade Akademibokhandeln i rejält blåsväder efter ett utspel om att kedjan bara godkände Förlagssystem och Samdistribution som distributörer. Efter protester från ett hundratal småförlag som anlitade Stjärndistribution tvingades de backa.


FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.