Nifties – digitala böcker blir samlarobjekt som NFT

NFT Non-fungible token ebok böcker
Nifties eller NFT är hett bland konstnärer och andra skapare. Kanske kan det bli något för författare som vill sälja digitala böcker i begränsad samlarupplaga? Bild: iStock.

En av de hetaste trenderna just nu är “Nifties” eller NFT (non-fungible token) som innebär att man med blockkedje-teknik skapar unika digitala exemplar av en fil som kan säljas och säljas vidare. Alltså kan man skapa eböcker eller MP3-böcker som nifties och börja samla på digitala böcker.

Den här artikeln påbörjades för en månad sedan. Då hade NFT börjat ta fart i USA i form av NBA Top Shot där man tagit korta videosekvenser av minnesvärda dunkar och snygga skott från den amerikanska proffsligan i basket. Bakom sajten finns blockchain-tekniken som gör att dessa digitala produkter inte kan kopieras.

NBA Top Shot är framtagen i samarbete mellan NBA och företaget Dapper Labs (som ligger bakom flera marknadsplatser) och är tydligt modellerat efter fysiska samlarkort som funnits länge inom idrotten eller för all del Pokémon-kort. Alltså kan ett visst Top Shot vara antingen vanligt förekommande, ovanligt, legendariskt eller ultimat (vilket är allra mest ovanligt). I mitten av mars hade det sålts digitala kort för 370 miljoner dollar på marknadsplatsen och ytterligare några miljoner spenderats på att köpa olika packs för mellan 9 dollar (endast vanliga kort) och 999 dollar (som kan innehålla ovanliga kort), enligt Sports Illustrated.

De mest ovanliga NFT-varianterna på NBA Top Shots marknadsplats är till salu för 250 000 dollar (motsvarande 2,16 Mkr).

Men det finns även konstnärer som upptäckt det här och därför skapat särskilda konstverk, antingen i form av en enkel bild eller en animation. Denna säljs sedan i ett fåtal eller ett enda exemplar, precis som med fysiska konstverk. Man kan jämföra det med original eller litografier.

En vanlig digital fil, exempelvis en ebok som du köper och laddar ner i nätbokhandeln kan i princip kopieras i hur många exemplar som helst. De kan visserligen vara kopieringsskyddade som i fallet med eboksutlåning på biblioteket där de upphör att fungera när lånetiden gått ut eller förses med vattenmärkning (köparens namn infogas i eboksfilen och man kan därmed spåra vem som låtit kopiera den).


FÖR ATT LÄSA RESTEN AV ARTIKELN
KRÄVS EN INSIDER-PRENUMERATION

Bli prenumerant och få Analysbrevet direkt i din mejlbox och tillgång till hela arkivet.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.