Karaktärsutveckling – låt din huvudperson förändras under berättelsens gång

Ska din ordinära huvudperson förvandlas till hjälte under berättelsens gång? Karaktärsutveckling handlar om förändring som kan vara mer eller mindre dramatisk. Foto: iStock.

Karaktärsutveckling. Du anar vad det betyder – men hur gör man rent praktiskt och på vilket sätt behöver huvudpersonerna i din berättelse utvecklas?

Ett begrepp som du säkert stött på förut. Men vad betyder det egentligen? Räcker det inte med att dina karaktärer har djup, personlighet, är engagerande och intressanta? Måste de utvecklas också? Och på vilket sätt? Hur utvecklar man en karaktär? En varelse eller människa som inte ens existerar?

Motgångar och konflikt driver förändring

En karaktärs utveckling är en förändring, stor eller liten. Från ett läge till ett annat. Din berättelse ska tvinga dina huvudpersoner att göra val, ge sig ut på en resa, kliva av ett trist och inlåst liv, bryta sig loss från destruktivitet eller våld, ett äktenskap utan kärlek, söka nya vägar, förändra sina mål. Gå från ond och elak, inåtvänd och egoistisk till medmänsklig och kärleksfull. Sedan är det absolut inte så att dina karaktärer måste gå från att vara otrevliga, mesiga, trista eller allmänt osympatiska till att bli snälla, hjältemodiga, moraliskt högtstående, gå från den mörka sidan till den goda. Det kan också vara precis tvärtom. Vilket är minst lika intressant.

För att läsa resten av artikeln (och många andra fyllda av skrivtips som gör dig till en bättre författare) …

PRENUMERERA
eller
LOGGA IN

Ingrid Elfberg

Ingrid Elfberg är författare, lektör och frilansskribent. Hon utgör en tredjedel av lektörerna i Storydoktors där hon hjälper andra författare med knutar i deras manus. Har vunnit ett par litterära priser för noveller, hittills gett ut fem thrillers i Göteborgsmiljö och har nya thrillers på gång men nu med Norrlands inland som huvudmiljö. Har också undervisat på Skrivarakademin i Göteborg. Hon vill rikta ett stort tack till Lennart Guldbrandsson, kollega i Storydoktors, för ovärderligt stöd kring allt om karaktärer och dramaturgins mysterier. Läs mer på: ingridelfberg.se samt storydoktors.se