Skrivandets svårigheter och hur man löser dem

Ibland låter vi Gud ingripa i handlingen. Det tar vi upp den här gången, bland annat.

Många författare lider av att försöka vara aningen för smarta. Resultatet blir en handling som känns krystad och där det krävs gudomliga ingripanden för att det ska fungera. Vi tittar på några olika scenarion och reder ut begreppen. 

Man ska alltid vara så enkel som möjligt. Det handlar inte bara om vad Hemingway sa angående val av ord. Om det står mellan två ord, välj det kortaste. Och enklaste. Men rådet gäller likväl handlingen. Det har inte något att göra med att skapa banala eller allt för enkla historier. Det handlar om att hålla historien flytande och i jämn rörelse och låta allting förefalla trovärdigt och logiskt. 

Där en sak följer på en annan och läsaren tänker, ja så kunde det ha varit i livet också, eller det där känns faktiskt helt rätt. Och det gäller i såväl en Star Wars-historia som en romantisk snyftare. Varje bok etablerar ju sitt eget universum och måste sedan förhålla sig till reglerna däri. Men det rent mänskliga kommer vi inte runt: logiken.

Och att slumpen oftast är en rätt dålig nödlösning. 

För att läsa resten av artikeln (och många andra fyllda av skrivtips som gör dig till en bättre författare) …

PRENUMERERA
eller
LOGGA IN

Conny Palmkvist