Hur väljer man genre och mycket vågar man bryta mot reglerna?

Western har varit en stor genre, inte minst i USA. Men på senare år har den tappat - kanske behöver den förnyelse genom lite brott mot genrens regler? Foto: iStock.

Vad är egentligen en genre? Finns det regler som man inte får bryta mot? Eller är det just regelbrytandet som driver utvecklingen framåt? Som skapar nya sorters litteratur, lockar nya läsare, ger nya trender. Vi reder ut begreppen.

Författare verkar faktiskt gilla att frångå just regler, för att bryta ny mark, utvecklas som författare och kanske slå igenom som nyskapande.

En fråga att ställa sig är hur du kan använda genre för att själv utvecklas och göra din berättelse bättre. Finns det genre-regler som man inte får bryta mot, som är att betrakta som litteraturens egna dödssynder? 

Risk och möjlighet

Den givna risken ifall du bryter mot det som förväntas inom en viss genre, är att läsaren som köpt din bok eller laddat ner den, med en förväntan om att innehållet är det som utlovats på omslaget eller i beskrivningen på nätet, blir besviken. 

En besviken läsare lägger troligen ifrån sig boken utan att läsa klart den. Hen kommer knappast att köpa din nästa bok och kommer säkerligen inte att rekommendera ditt författarskap vidare till sina vänner och bekanta. 

Än värre kan det bli ifall just den läsaren är en recensent eller journalist som har för avsikt att skriva om din berättelse. Eller ifall den som öppnar din historia är den som läser nya manus på förlaget dit du skickat den.

Samtidigt finns det otroliga möjligheter i att bryta mot regler, oskrivna eller inte. Det kan bli ditt genombrott som författare. Det kan vara du som skapar en helt ny genre eller trend inom litteraturen, kanske i hela berättelseindustrin. 

Vad är en genre egentligen?

För att läsa resten av artikeln (och många andra fyllda av skrivtips som gör dig till en bättre författare) …

PRENUMERERA
eller
LOGGA IN

Ingrid Elfberg

Ingrid Elfberg är författare, lektör och frilansskribent. Hon utgör en tredjedel av lektörerna i Storydoktors där hon hjälper andra författare med knutar i deras manus. Har vunnit ett par litterära priser för noveller, hittills gett ut fem thrillers i Göteborgsmiljö och har nya thrillers på gång men nu med Norrlands inland som huvudmiljö. Har också undervisat på Skrivarakademin i Göteborg. Hon vill rikta ett stort tack till Lennart Guldbrandsson, kollega i Storydoktors, för ovärderligt stöd kring allt om karaktärer och dramaturgins mysterier. Läs mer på: ingridelfberg.se samt storydoktors.se