Research 2: Fem goda råd som gör dig effektivare under din research

Research är en viktig del av det arbete en författare gör innan hen börjar skriva en bok.
Bild iStock photo

Det behövs inte alltid jättemånga tips för att göra livet som författare enklare. De här fem råden kan du ta med dig in i researcharbetet nästa gång – effektivitet garanteras. 

Efter att ha beskrivit det kaos som infann sig under arbetet med researchen till min bok Sundets röda nejlikor tänkte jag nu bryta ner ämnesområdet i ett par mer handfasta tips på hur du kan komma smidigare igenom den inledande fasen. 

1. Är det din första bok – börja med något du kan (i alla fall bitvis)

Om du inte skrivit i bokform tidigare kan du bespara dig det där oerhört hårda jobbet som research innebär genom att skriva om något du redan vet en del om. Det finns många fina boktips som utgått från den tanken, men kanske av flera anledningar än den jag nämnde här. Ålevangeliet av Patrik Svensson är ju något så sällsynt som en fin skildring av ett något udda ämne, och samtidigt en berättelse om han själv och hans far. 

Uppenbart har författaren Patrik haft en del naturliga kopplingar och kunskap om ämnet, men säkert fått läsa in sig mycket också. Men grundtanken förblir densamma: om du utgår från dig själv kan du säkert också hitta ämnen och handlingar som på något sätt knyter an till en situation som känns naturlig för dig och som du odlat kunskap om. Då avgränsar du åtminstone researchen genom att ha med delar som du redan kan mycket om. 

2. Var inte rädd för att gräva ner dig

Tvärtemot det första rådet, jag vet. Men faktum är att en författare som blivit varm i kläderna ibland kan uppskatta det här med att verkligen gå in för ett område. Faktum är att det finns två sanningar att förhålla sig till angående mängden arbete: för det första kan du knappast veta för mycket om ett ämne, det är liksom inte möjligt. Men för det andra så måste du trots det vara medveten om var din gräns går, för arbete måste ju också ha en deadline. Därför får du varva uppgifterna och se till att du ändå hinner bli klar. Att skriva utan deadline är något jag inte rekommenderar för någon, såvida du inte vill bli en av alla de tusentals som varje gång de träffar en författare berättar att de har en bok i huvudet. Där gör den ju ingen nytta. 

För att läsa resten av artikeln (och många andra fyllda av skrivtips som gör dig till en bättre författare) …

PRENUMERERA
eller
LOGGA IN

Conny Palmkvist