Analysbrevet: Har vi passerat “peak print” för böcker i Sverige?

Har antalet utgivna tryckta böcker peakat i Sverige? Graf: Boktugg. Bakgrundsfoto: iStock.

Det ges ut betydligt färre tryckta böcker under 2020 än under 2019, visar statistik som Boktugg tagit fram. Är det en coronaeffekt eller ett trendbrott?

Först ska sägas att det är lite vanskligt att jämföra siffror under ett pågående år. Kungliga Biblioteket som egentligen har allra bäst koll på alla trycksaker inklusive böcker katalogiserar med viss eftersläpning.

Men om vi tittar på den kommersiella bokmarknaden så ligger 99 procent av de tryckta böckerna i Bokinfo, den gemensamma databas som alla nätbokhandlare hämtar titelinformation ifrån och som är det viktigaste verktyget för fysiska bokhandlare när det gäller att söka efter böcker. Kort sagt, alla förlag och egenutgivare som vill att deras böcker ska gå att köpa i en bokhandel lägger upp sina titlar i Bokinfo.

Därför har vi tittat på antalet titlar inlagda med utgivningsdag mellan 1 januari och 30 september. Det vi hittar är ett ras för tryckta böcker.

I år har det getts ut 8 060 titlar klassade som bok i Sverige fram till sista september. En hel del. Men samma period förra året var siffran 9 582. En minskning med 1 522 titlar eller 15,9 procent.

(…)
För att kunna läsa resten av denna artikel från Analysbrevet måste du ha vara inloggad och ha en
Insider-prenumeration (prova 10 dagar för 19 kr).

LOGGA IN
eller
PRENUMERERA

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.