Att jobba med pseudonymer och anonyma författare

Vem döljer sig bakom en pseudonym? Att författaren är anonym har både för- och nackdelar för hen och förlaget. Foto: iStock.

När en författare vill vara anonym och skriva under pseudonym innebär det utmaningar för förlaget. I det här Analysbrevet tittar vi på för- och nackdelar. Och ett case med en fiktiv författare.

Litteraturhistorien är fylld av författare som skrivit under pseudonym. Ordet är grekiska för “falskt namn”, från ψεῦδος (pseûdos), “lögn, oriktighet”, och (ónoma). Det är helt enkelt ett annat namn än bärarens registrerade namn, som används på boken i syfte att skapa anonymitet.

Ett vanligt skäl förr var att undvika förföljelse när man skrev böcker som kritiserade regimen. Under 1800-talet var det dessutom vanligt att kvinnor skrev under manliga pseudonymer, exempelvis Victoria Benedictsson (1850-1888) som skrev under namnet Ernst Ahlgren.

På senare år kan skälen för pseudonym vara att en författare har ett känsligt yrke och därför inte vill skylta med att hen skriver böcker. Författaren Michael Crichton (1942-2008) skrev debutromanen Odds On under namnet John Lange, eftersom Crichton planerade att bli läkare och inte ville att hans patienter skulle oroa sig för att han använde dem i sina böcker. Nu blev han aldrig läkare utan författare. Den första boken under eget namn var The Andromeda Strain (1969). Mest känd är Crichton kanske för att ha skrivit boken Jurassic Park som likt flera andra av hans böcker filmatiserades. TV-serien Westworld bygger på en film från 1973 som Crichton skrev och regisserade. Crichton är för övrigt även mannen bakom tv-serien ER (Cityakuten på svenska).

Michael Mortimer är en pseudonym för författarna Daniel Sjölin och Jerker Virdborg. 2013 utkom romanen Jungfrustenen, den första delen i en planerad serie om sex böcker varav tre har släppts.

Lars Keplers första bok Hypnotisören släpptes den 24 juli 2009. Brittiska medier pekade först ut Henning Mankell som personen bakom pseudonymen, men detta förnekades snabbt av både Mankell själv och Albert Bonniers förlag (som ger ut Lars Keplers böcker). Flera andra personer hade misstänkts stå bakom pseudonymen, bland annat Camilla Läckberg och Martin Melin. Men redan den 11 augusti 2009 avslöjade Aftonbladet författarna bakom pseudonymen: svenska författarparet, tillika äkta paret, Alexandra Coelho Ahndoril (f. 1966) och Alexander Ahndoril (f. 1967).

Avslöjandet skedde snabbare än förlaget hade räknat med, enligt Aftonbladet.

(…)
För att kunna läsa resten av denna artikel från Analysbrevet måste du ha vara inloggad och ha en
Insider-prenumeration (prova 10 dagar för 19 kr).

LOGGA IN
eller
PRENUMERERA

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är grundare och chefredaktör på Boktugg. Journalist sedan tidigt 90-tal och författare till ett tiotal böcker, både skönlitteratur och facklitteratur.